Lietuvos šaškių istorija – apytamsis miškas. Man (šiek tiek po jį paklaidžioju), manau ir kitiems.
Šias eilutes paskatino parašyti mintys šiame Forume, kad galbūt šių metų Lietuvos studentų čempionatas – pirmasis istorijoje (jaunimas šaunus jau vien todėl, kad juos domina tokie klausimai).
Tikras faktas, jau minėtas lietuviškoje šaškių literatūroje, kad 1970 metais (balandyje, Vilniuje) įvyko Lietuvos aukštųjų mokyklų komandinės pirmenybės (1.VU 2.LŽŪA 3.VISI).
Asmeniškai prisimenu, kad 1974 ar 1975 metais (tiksliai jau nebegaliu pasakyti) Vilniuje įvyko Lietuvos paprastųjų (rusiškų) šaškių studentų asmeninis čempionatas. Nors rusiškomis šaškėmis esu žaidęs labai mažai, jose dalyvavau (nelabai sėkmingai). 1975 metų rudenį Lietuvos studentų rinktinė žaidė TSRS studentų šimtalangių šaškių komandiniame čempionate Simferopolyje (G.Gavėnas – dabar žinomas verslininkas, visiems žinoma R.Vitkauskaitė – dabar Šidlauskienė, A.Kačiuška. Visi – VU studentai), bet prieš tai (ir iš viso, 1973 – 1978 laikotarpyje) Lietuvos studentų – 100 čempionatas (nei asmeninis, nei komandinis) tikrai nebuvo pravestas.
Keletas, jaunimui (galbūt ne tik jiems) įdomesnių faktų Ar žinote, kad
...šaškės Lietuvoje buvo žinomos jau 15 – 16 amžiuose. Ir jos buvo žinomos Lietuvos Valdovų rūmuose (archeologinių tyrimų rezultatai).
...šaškės buvo puikiai žinomos Vilniaus universiteto studentams 19 amžiaus pradžioje. Jo studentas, vėliau tapęs visame pasaulyje žinomu poetu, Adam Mickiewicz (Adomas Mickevičius) savo poemoje „Warcaby“ („Šaškės“) apibūdina įvairias šaškių versijas (eilinis šaškių mėgėjas ir dabar gal to nepadarytų). Ši viena iš pirmųjų didžiojo poeto poemų (1819 – 1822) – neatsitiktinė, jis ją redagavo net 4 kartus. Beje, poema skirta jo vienam iš artimiausių draugų (kaip galima suprasti, šio žaidimo mėgėjui) teisės studentui – Franciszekui Milevskiui, nedidelė smulkmena – to meto Vilniaus universiteto rektoriaus sūnui!
...pirmasis man žinomas Kauno miesto šaškių čempionatas įvyko 1932 metais (1.Markauskas 2.Stanelis 3.Molkas). Kiti du man žinomi Kauno čempionatai jau vyko okupacijos sąlygomis: 1941 metais - “prie rusų“ (1 -2. Zancevičius ir Goldinas), 1944 metų kovo mėn. – „prie vokiečių“ (1.Kavaliauskas).
...Šiauliuose pirmasis šaškių klubas buvo įregistruotas 1933 metais. Iki tol Lietuvos Respublikos laikais Šiauliuose buvo įregistruoti tik 3 sporto klubai: teniso – 1929, Lietuvos aeroklubo Šiaulių skyrius – 1931, šachmatų – 1932. Sekantis, po šaškių klubo, jachtų klubas Šiauliuose buvo įregistruotas 1934 metais.
Algimantas Kačiuška