Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Moderator: aleksej

Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby sokratas » Tue 2010 May 11, 12:06

Šaškininkams chroniškai trūksta pinigų. Tai ne paslaptis. Sulaukti didesnio finansavimo iš valstybės nerealu. Aš vis galvoju ir galvoju, kaip galima būtų sukurti tokį modelį, kad šaškės turėtų pakankamai pinigų. Priėjau prie išvados, kokie būtų idealios sistemos požymiai:

*Ženklus finansavimas pritraukiamas iš šalies (ne iš valstybės biudžeto).
*Teisėjai, treneriai ir žaidėjai ne rūpinasi iš kur susiveikti litą varžyboms, bet atlieka savo tiesioginį darbą- teisėjauja, treniruoja ir treniruojasi.
*Lietuva kaip šalis yra labai maža rinka, čia sunku pasiekti masto efektą. Šaškininkų nebus tūkstančiai.
*Reikia įtraukti komercijos aspektą, pvz, pardavinėjant marškinėlius su šaškių atributika, Šaškių federacijos įmonei gaminant lentas ir šaškes bei jas pardavinėjant, privačiai mokant šaškių pamokų (kaip disciplina mokyklose) ne už 10 Lt per mėnesį, bet 20 Lt už 1 kartą, kaip yra šokių pamokose.
*Sistema turi būti tokia gera, kad veiktų autonomiškai, nepriklausomai nuo pvz vieno žmogaus - LŠF prezidento.
*Įtraukti į šaškių populiarinimą, modelio kūrimą Nacionalinės moksleivių lygos šaškininkus.
* ...

Taip pat noriu supažindinti su pasauliniu šachmatų populiarinimo projektu. Esmė: bus sukurta internetinė šachmatų svetainė (kaip Kurnikas), kurioje kiekvieną dieną žais mažiausiai milijonas šachmatininkų. Tie tūkstančiai šachmatininkų pagal pajėgumą bus suskirstyti į 64 grupes, o kiekvienos iš 64 grupių nugalėtojas gaus 1 milijono dolerių piniginį prizą! Tam jie privalės kiekvieną dieną sužaisti bent po vieną partiją šachmatų svetainėje (viskas nemokama), o 64 milijonai bus gauti iš reklaminių skydelių (bannnerių) davėjų internete. http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6305

p.s. ar tik ne laikas mokytis žaisti šachmatais? :)
sokratas
 
Posts: 98
Joined: Mon 2010 Jan 04, 16:15

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby klausk-atsakysiu » Tue 2010 May 11, 21:30

Kokie skambus vardai-Nojus,ateivis,greit koks pegasas ar feniksas pasirodys :) Ne taip,kai kai kurie be fantazijos renkasi vardus tipo ar atspesi,paklausk pasakysiu :)
klausk-atsakysiu
 
Posts: 4032
Joined: Fri 2009 Jan 02, 10:54

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby sokratas » Sun 2010 Aug 08, 17:14

Pasidalinsiu mintimi, kaip darbus organizuoja amerikiečiai. Kurią veiklos sritį bepaimsi, amerikiečiai labai stiprūs praktikoje. Jei kažkas rašo teorines knygas (iš jų neuždirbsi), tai šalia dar ir organizuoja seminarus, kuriuose mokina kitus. Jei jau 30 metų žmogus yra checkersų entuziastas, tai deda savo medžiagą į internetą, o gyvena iš reklamos bannerių, marškinėlių ar checkersų programų pardavimo per savo svetainę. Jei yra vadybos profesorius, tai mielai eina į firmas ir už pinigus daro prezentacijas firmos darbuotojams.
Kaip matome, visur "įskiepytas" ekonominis veiklos pagrindimas. Jiems negėda nusileisti iš aukštybių, kad kažkokias paslaugas suteiktų visuomenei. (Tiesa, amerikiečiai dažnai keičia darbus.)
sokratas
 
Posts: 98
Joined: Mon 2010 Jan 04, 16:15

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Mon 2010 Aug 09, 14:03

tik nereikia apie amerikiecius. ten toks pat bardakas chekerse ir gal didesnis.
taip, literatura yra faktiskai nemokama (palyginus kas yra 100 ir 64), bet tuom privalumai baigiasi. komerciskai ten tokia pati duobe. prizai juokingi, treneriu kaip tokiu irgi nera daug, tik tiek, kad cekersas yra amerikietiskas zaidimas, tai ir zmoniu yra, megeju minia ir pan. kas nori, tas zaidzia, daug vietines reiksmes turniru, ir kas nori tas kelia savo lygi (bet imant jav masta ir kiek ten zaideju zaizia megejiskai.. tai lyginant su 64 jie labai atsilieka.. pvz . kiek pas juos meistru mazai yra).

del baneriu, olandai juk is to kazkiek uzdirba per pasaulio cempionatus transliuodami on-line.
beje del nemokamos literaturos talpinimo , o kaip autoriu teises?.

del finansu, treneriu ir pan. pvz Go yra daug mokyklu internete, - pvz. butu 200 kombinaciu, endspeliu sprendimu, ir kokiu 50 partiju analizu, plius pvz. musu jauno potencialaus didmeistro privacios pamokos (20 val.) ir sis paketas kainuotu kokie 120-150 lt. As sumokeciau :) (gal "mokyklai" tai ne daug, bet jei tokiu mokiniu butu 20 - tai ir galima neblogai gyventi). Kitas klausimas kur as desiu gautas zinias? sudalyvauti 1 turnire Lietuvoje? Kur finansiniai prizai yra 1-3 vietos ir tai yra zemiau nei 100 lt. Na taip ismoksiu zaisti, rezultatai bus geresni. Bet cia taip sakant, investicija i pramoga, hobi.

ivairiu budu uzsidirbti galima rasti, jei uzsiimti tuo rimtai, nes laiko nemazai uzims. Bet as nematau saskiu ateities is komercines puses. pvz neisivaizduoju as turniro su 250 tukst. euru priziniu fondu.cia as apie sazininguma, nekalbant, kad stimulai zaisti yra saskese nedideli. O Lietuva ir rinka maza. Nors manau 1-2 zmones gali komerciskai gyventi is saskiu Lietuvoje.
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby arunas05 » Mon 2010 Aug 09, 18:31

šiandien pasakė , bet dar nepatikrinau , kad Lietuvoje yra 3 viešosios įstaigos susijusios su gandrais. Jų biudžetai 9 , 6 ir 5 MLN litų. Taip , kad turnyrą su 250 tūkst.eurų priziniu fondu gandrų garbei jie tikrai galėtų finansuoti. Aš tai apakęs....
arunas05
 
Posts: 2420
Joined: Thu 2007 Nov 22, 20:55
Location: šiauliai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby sokratas » Tue 2010 Aug 10, 9:13

Džiugu, kad tema konstruktyviai plėtojama.
Patiko ragvel pasisakymas, tik išvadą daryčiau kitokią:
ragvel wrote:del finansu, treneriu ir pan. pvz Go yra daug mokyklu internete, - pvz. butu 200 kombinaciu, endspeliu sprendimu, ir kokiu 50 partiju analizu, plius pvz. musu jauno potencialaus didmeistro privacios pamokos (20 val.) ir sis paketas kainuotu kokie 120-150 lt. As sumokeciau :) (gal "mokyklai" tai ne daug, bet jei tokiu mokiniu butu 20 - tai ir galima neblogai gyventi). Kitas klausimas kur as desiu gautas zinias? sudalyvauti 1 turnire Lietuvoje? Kur finansiniai prizai yra 1-3 vietos ir tai yra zemiau nei 100 lt. Na taip ismoksiu zaisti, rezultatai bus geresni. Bet cia taip sakant, investicija i pramoga, hobi.

Pažiūrėkime į tai iš kito taško - šaškės yra viena iš nedaugelio sričių, kur mėgėjai gali susirungti su profesionalais. Tarkim, žaisti atvirame pasaulio blitco 10x10 čempionate Vokietijoje prieš garsius didmeistrius! Sumokėjus vos 100 EUR startinį mokestį. Tai būtų nerealu kokiame nors tenise žaisti su Federeriu ar krepšinyje su Kobe Brantu. Šaškėse už nedidelį mokestį (palyginus su kitom šakom) gali treniruotis toje pačioje salėje, kaip ir didmeistriai arba pirkti iš jų pamokas. Beje, šachmatų pasaulyje didmeistrių yra keli tūkstančiai, taigi į jokį blitco čempionatą niekas profesionalių šachmatininkų, išskyrus iš pirmų dviejų šimtų, nepriima, jau nekalbant apie mėgėjus. Galbūt šia linkme ir reiktų plėtoti Lietuvos šaškes akcentuojant kad tie žmonės, kuriems šaškės yra tik hobis, gali lygiom teisėm žaisti su tarptautiniu mastu pripažintais profesionalais? Tada padaryti kelis skaitlingus šalies turnyrus, kuriuose privalomai dalyvauja visi stipriausi šaškininkai (be jokių pasiteisinimų kad jiems žemas lygis čia žaisti), daug mėgėjų, o mėgėjai suneštų padidinto startinio mokesčio fondą, kuris būtų perduotas turnyro nugalėtojams (greičiausiai profesionalams).
sokratas
 
Posts: 98
Joined: Mon 2010 Jan 04, 16:15

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby aleksej » Tue 2010 Aug 10, 9:43

Įdomios mintys. Tik galiu suabejoti tokia schema dėl to, kad pas mus Lietuvoje megėjai ant tiek priprato žaisti su stipriais žaidėjais (profesionalais) nemokamai, kad vargu ar suneš padidintą startinį mokestį. Maža to, buvo girdėti ir tokie nepasitenkinimai - kodėl turnyre prizų tik 3, juos paims didmeistriai, o jus duokit man už 8 vietą, todėl kad aš toks geras, sutikau nemokamai pažaisti su tais didmeistriais :shock:. O šiaip tai absoliučiai teisinga sistema - kai silpnesnis moka už teisę sužaisti su stipriu (čia kalba, aišku, apie atvirus turnyrus). Pavyzdžiui, olandiškose šveicarkėse megėjas moka 40-50 eurų startinį mokestį, tarptautinis didmeistris, aišku, nuo mokesčio atleidžiamas, plius gauna startinius (iš tų megėjų mokesčių).
Plunksnos išbandymas - mano personalinis šaškių tinklalapis http://shashki.ucoz.ru/.
User avatar
aleksej
Moderatorius
 
Posts: 1649
Joined: Fri 2007 Nov 16, 12:46
Location: Vilnius

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Tue 2010 Aug 10, 10:06

aleksej, mane pvz. nepyktina, kad as neuzimsiu prizine, daugiau nervina, kad tie didmeistriai ar meistrai sutinka lygiom tarpusavyje. Ir kalbos, kad ju lygis yra vienodas, ir todel, nereikia zaisti, netenkina. taip, gal tie zmones ir nera kalti, cia jau toks zaidimas saskes, arba tokios yra taisykles. Vienas pazystamas sako "tai kodel saskese nera handikapo :) kaip golfe, kur jei zaidzia profai su megejas, nuo starto pradzios yra handikapo, ta pati galima ir saskese, didmeistris pries pirma tura turi pvz -0,5 tsk, meistras -0,25, kiti 0. " :).

del 50 euru, olandams gerai, ten gyvenimo lygis aukstesnis :). manau, pas mus maksimum sumoketu 30-40 lt. starto mokescio. Taip sakant pramoga (kinas,teatras, knyga, saslykai ir alus - tiek kainuoja) .
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Tue 2010 Aug 10, 10:14

o kad prizu tik 3 vietos irgi negerai :)).. daug kur (kt.sporto sakuose) yra daugiau. 10 vietu juk imanoma padaryti, nebutinai, kad piniginiai, jei megejai zaidzia tai juk ir uztenka 15-20 litu vertes koki daikta, knyga saskiu su didmeistrio autografu gauti kaip pvz. Tokie turnyrai labiau atsiminami.

ir didmeistriai neturetu buti kazkokia kasta, kuriai kiti turetu moketi, viska nemokamai duoti. Taip jus pasiekiate savo darbu ta titula. Bet zaidziant su megejais, jus kazka turite duoti, ne tik parodyti save. Bet kazka ir duoti atgal. na kodel pvz. po kokio turnyro didmeistriai/meistrai negali issiusti emailu savo partiju analizu savo priesininkams, padaryti simultana ir t.t.
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby aleksej » Tue 2010 Aug 10, 10:30

ragvel wrote: aleksej, mane pvz. nepyktina, kad as neuzimsiu prizine, daugiau nervina, kad tie didmeistriai ar meistrai sutinka lygiom tarpusavyje. Ir kalbos, kad ju lygis yra vienodas, ir todel, nereikia zaisti, netenkina. taip, gal tie zmones ir nera kalti, cia jau toks zaidimas saskes, arba tokios yra taisykles.

Nu taip, kad lyginės tendencijos šaškėse labai didelės - nepaslaptis. Todėl suprantama, kodėl labai aukšto lygio žaidėjai dažnai sutinka taikiai be kovos. Tikimybė laimėti 2-3% ir jie nenori veltui gaišti laiko ir eikvoti jėgas. Geriau pataupyti jas susitikimams su "vidutiniokais" prieš kuriuos dabar laimėti tapo beveik taip pat sudėtinga. Bet kada kam nors jau nėra kur pasitraukti ir didmeistriai žaidžia iš visų jėgų. Prisiminsim Lietuvos "64" čempionato 2010 paskutinę dieną.


ragvel wrote: del 50 euru, olandams gerai, ten gyvenimo lygis aukstesnis :). manau, pas mus maksimum sumoketu 30-40 lt. starto mokescio.

Čia buvo tik pavyzdys. Aišku, nereikia suprasti suma 50 eurų bukvaliai.
Plunksnos išbandymas - mano personalinis šaškių tinklalapis http://shashki.ucoz.ru/.
User avatar
aleksej
Moderatorius
 
Posts: 1649
Joined: Fri 2007 Nov 16, 12:46
Location: Vilnius

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby aleksej » Tue 2010 Aug 10, 10:37

ragvel wrote: Ir didmeistriai neturetu buti kazkokia kasta, kuriai kiti turetu moketi, viska nemokamai duoti. Taip jus pasiekiate savo darbu ta titula. Bet zaidziant su megejais, jus kazka turite duoti, ne tik parodyti save. Bet kazka ir duoti atgal. Na kodel pvz. po kokio turnyro didmeistriai/meistrai negali issiusti emailu savo partiju analizu savo priesininkams, padaryti simultana ir t.t.

Visada prašom! Greičiausiai daugelis lankėsi mano tinklalapyje, kur yra ką pažiūrėti. Ir nemokamai. Tikiuosi užmesti naują porciją partijų su komentarais po vasaros. Na o jeigu kasnors paprašytų simultaną pravesti, tai manęs 2 kartus prašyti tikrai nereikės. Net tokia idėja yra, kad nežiūrint į lentą (aklai) padaryti. Rusiškom ant 8-10 lentų tikrai sugebėčiau. Atrakcija būtų didžiulė, šaškėms reklama.
Plunksnos išbandymas - mano personalinis šaškių tinklalapis http://shashki.ucoz.ru/.
User avatar
aleksej
Moderatorius
 
Posts: 1649
Joined: Fri 2007 Nov 16, 12:46
Location: Vilnius

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Tue 2010 Aug 10, 10:45

super butu. o paskui matcas pvz. Norvaisas (ar kas nors kitas is grandu)(-Domcev aklai skraidanciomis ant pvz. 3-4 lentu. :) transliacija on-line, tv parodo reportaza. ir zaistumes kokiam akropolyje ar pan. :). Tik speju reiketu kokio min. 1000 lt. prizinio fondo, bet nejaugi vilniuje negalima butu surasti lesu, juk reklamos galima butu padaryti, prie stalu imoniu reklaminiai plakatai, veliaveles ir t.t. ta pati galima ir tavo simultanui aklai.
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Tue 2010 Aug 10, 10:55

o del startinio - visai normaliai butu pvz. 40 lt. jei eiti link to, kad saskes tai intelektualus sportas, o ne siaip hobi, tai ir poziuris turi buti. zmogus, sumokejes 40 lt, daug rimciau ziures i saskes, treneruosis, nes nenores siaip atiduoti savo pinigus stipriausiams. plius ir prizinis fondas bus didesnis. aisku, reakcija pradzioje butu neigiama, bet megejas visada ras tarpusavio varzybu, o i stipresni turnyra jei nores pasistengs ir sumokes. zvelgiant i ateiti, manau butu teisingai eiti link to.
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby aleksej » Tue 2010 Aug 10, 11:29

ragvel wrote:super butu. o paskui matcas pvz. Norvaisas (ar kas nors kitas is grandu)(-Domcev aklai skraidanciomis transliacija on-line, tv parodo reportaza. ir zaistumes kokiam akropolyje ar pan. :). Tik speju reiketu kokio min. 1000 lt. prizinio fondo, bet nejaugi vilniuje negalima butu surasti lesu, juk reklamos galima butu padaryti, prie stalu imoniu reklaminiai plakatai, veliaveles ir t.t. ta pati galima ir tavo simultanui aklai.

Nu tokį renginį gal problematiška, bet paprastą simultaną aklai ant 8-10 lentų su žaidėjais iki kandidato lygio tikrai reali idėja. Sejbrandso pėdsakom :). Dėja, nėra menedžerių, sugebančių "pramušti" tokį renginį. Aš to nemoku :(.
Plunksnos išbandymas - mano personalinis šaškių tinklalapis http://shashki.ucoz.ru/.
User avatar
aleksej
Moderatorius
 
Posts: 1649
Joined: Fri 2007 Nov 16, 12:46
Location: Vilnius

Re: Šaškių finansavimo modeliai, populiarinimas

Postby ragvel » Tue 2010 Aug 10, 15:26

platinti Kaleidoskopa per spaudos kioska - yra nuostolinga. ir isvis daug zurnalu uzdirba ne is platinimo, o is reklamos. Abejoju, kad Saskiu kaleidoskopas issilaikytu is reklamos. Kaip jis platinamas , manau, viskas gerai. Kas nori , tas kreipiasi, ji galima ir per varzybas isigyti. Ir siaip saskininku, kurie domisi saskiu gyvenimu yra max 200, ir tikrai ne kiekvienas isigys. Nezinau kiek yra parduotu egzemplioru, bet manau apie 50-80 vnt. Jei ne paslaptis, kas zino, tegu paraso tikslesni skaiciu.

tai, kad "64" rusisk.klasika sutaria lygiom - cia nieko nepadaryti, cia toks zaidimas, jis pernelyg paprastas :). todel buvo kuriami papildomi zaidimo variantai, "100" kazkuriam laikui atsirado "pliusu minusu sistema". Idomu man tai, kad ilgai issilaiko sveicariska sistema, kuri nera jau tokia tobula ir objektyvi. Gal jei varzybos butu kitokia sistema, ir sutartiniu varzybu butu maziau. Arba tasku skaiciavimas :). pvz. kaip futbole ivede (kad butu rezultatyvios varzybios) uz pergale 3 tsk. Speju saskese tai irgi neblogai pasiteisintu.

Is kitos puses butinai atsiras tokiu, kurie sakys, kad lygios irgi yra rezultatas, kuris pasiekiamas dideliu darbu ir t.t., ir jie bus teisus , bet kaip Aleksejus sake, tikimybe Dm pries Dm ir pan., laimeti yra keli procentai. ivedus 3 tsk. sistema, jie butu privesti rizikuoti ir pan. Ir siaip net varzybos butu idomesnes, itampa iki galo liktu.
ragvel
 
Posts: 1127
Joined: Fri 2007 Nov 16, 14:10
Location: Mazeikiai

Next

Return to LŠF VK veikla

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 46 guests